DANAS PRAZNUJEMO SVETOG ALEKSIJA, ČOVEKA BOŽJEG: Svako dobro delo ostaje zapisano, jedan običaj je posebno važan
Sveti Aleksije Rimski, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

SPC

DANAS PRAZNUJEMO SVETOG ALEKSIJA, ČOVEKA BOŽJEG: Svako dobro delo ostaje zapisano, jedan običaj je posebno važan

Sveti Aleksije postao je poznat po imenu "Čovek Božiji"

Objavljeno:

Pravoslavni vernici 30. marta obeležavaju praznik Svetog Aleksija Rimskog, odnosno Čoveka Božijeg. Sveti Aleksije rođen je u Rimu u bogatoj i uglednoj porodici.

Kada je odrastao bio je primoran da se oženi, a on je odlučio da napusti svoj dom i ode u grad Edes u Mesopotamiji. Na tom putovanju odlučio je da živi asketskim životom neprestano se moleći Bogu.

Nakon 17 godina asketskog života Sveti Aleksije kreće u Laodikiju, ali je vatar lađu okrenuo ka drugom pravcu, ka Rimu. Svetitelj je smatrao da je to bio važan znak da treba da poseti roditelje.

Crkva / Ilustracija
Crkva / Ilustracijafoto: RINA

Kada se na vratima porodične kuće pojavio obučen kao prosjak, roditelji ga nisu prepoznali, ali su mu dozvolili da živi u kolibi pored njihove kuće. Sveti Aleksije živeo je još 17 godina, a prema predanju, kada je preminuo njegovo lice svetlelo je kao Sunce.

Sveti Aleksije postao je poznat po imenu "Čovek Božiji", a vernici se ovom svecu mole za zdravlje i pomoć. Postoji važan običaj na ovaj praznik, a to je da ne treba odbiti osobu koja od vas traži milostinju. Na ovaj način se podsećamo važnog životnog principa - da je svako dobro delo dar i blagoslov.

Svako dobro delo ostaje zapisano, a ukoliko niste u mogućnosti nekome da pomognete materijalnim stvarima, uputite mu lepu reč ili se pomolite za njegov život i zdravlje.

Sveti Aleksije Rimski je zaštitnik putnika, bolničara, prosjaka, hodočasnika i dadilja.

Bonus video:

01:29

PRILOG - CRKVA U GOTOVUŠI

(Espreso / Sensa / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.